Categorieën
Bouw

Opzoek naar aannemersselectie

Het uitzoeken van de juiste aannemer is een belangrijk moment tijdens het zelfbouwproces. Het gaat over een zeer belangrijk project dat veel tijd en geld kost. Over het algemeen ga je over op de aannemersselectie wanneer het bestek gereed is. Alle wensen zijn in het ontwerp vertaald en er is duidelijk wat je precies wilt laten bouwen. Ook kun je de aannemer al eerder selecteren zodat deze al bij het opstellen van het ontwerp aan tafel zit. Het voordeel is dat de bouw-expertise van de aannemer direct in het ontwerp en bestek meegenomen kan worden.

Eén aannemer kiezen

Je kunt ervoor kiezen om gewoon een aannemer uit te zoeken en deze om een offerte te vragen. Het is wel de vraag of je hiermee de beste prijs krijgt voor het uit te voeren werk. Wanneer de aannemer weet dat er concurrenten zijn wordt er vaak scherper gerekend. Daarnaast heb je met één offerte geen vergelijkingsmateriaal. Er zijn ook reden om juist wel voor maar één aannemer te kiezen. Bijvoorbeeld omdat je de aannemer al kent van een eerder project of wanneer je zeer specifieke wensen hebt en de aannemer daarin gespecialiseerd is.

Een onderhandse aanbesteding

Een veelgebruikte manier om een aannemersselectie uit te voeren is door vooraf geselecteerde aannemers te vragen om een prijsopgave te geven. Je moet hiervoor voor jezelf duidelijk hebben wat de criteria zijn waarop je de prijsopgave van de aannemers gaat vergelijken. Alleen prijs is te nauw en meestal niet de juiste graadmeter. Maak een selectie van drie tot vijf aannemers die je om de prijsopgave vraagt. Geef hierbij van tevoren aan dat er geen vergoeding wordt gegeven voor de offerte, zodat de aannemer niet achteraf een rekening voor onderzoekskosten in kan dienen. Vermeld ook dat je meerdere partijen gevraagd hebt om een offerte. Vaak leidt dit tot een scherpere prijs. De offertes die je ontvangt leg je naast je lijst van criteria, zodat je een winnaar uit kunt zoeken.

aannemersselectie

Openbare prijsvraag onder meerdere aannemers

Je kunt ook totaal open kaart spelen en de aannemers zelf laten inschrijven op de aanbestedingsprocedure. Hiervoor maak je gebruik van een openbare aanbesteding waardoor je niet eerst zelf een aantal partijen benaderd, maar bijvoorbeeld een advertentie plaatst op een plaatselijke nieuwssite. Vervolgens wacht je af van welke aannemers je reactie krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *